Tunnaria, tottista ja esineruutua

Lauantai 13.12.2008 klo 20.10

heit_jo....jpgOlen jatkanut päivittäiset pienet tottistelut omalla pihalla, ja hyvin Demi kyllä edistyy. Eilen päätin opettaa sille tunnistusnoutoa. Helposti  Demi oppi mikä kapula piti mammalle tuoda:) Laitoin ison kasan puhtaita kapuloita nurmikolle, ja vähän matkan päästä piilotin ruohon alle omaa kapulaa. Demi hiffasi heti että nenää pitää käyttää, ja toi omansa, siirsin omaa lähemmäksi, ja lähemmäksi kasaa, joka kertaa piilotin sen  ruohon ja lehtien alle, ja joka kertaa Demi toi oikean. Sitten laitoin sen ihan kasan vierelle, tällä kerralla en piilottanut sitä, ja kuitenkin Demi toi omansa. Lopuksi heitin kapula kasaan, ja Demi nuuski kaikki kapulat läpi, ja toi taas omansa. Toistin tätä kolme kertaa, ja joka kertaa Demi otti omansa, joten se ei ollut sattuma. Taitava Demi!

Tänään käytiin pikkuporukalla treenamaan tottista. Juoksun takia Demi pääsi viimeisenä treenaamaan. Otin Demille ihan lyhyt treeni, muutama sivulletuloa ja muutama askelta seuraamista. Ja lopuksi oikein vauhdikas luoksetulo. Kaveri piti kiinni, ja palkkasin suoraan vauhdista, heittämällä patukan mun taakse. Demi oli oikein täpinöissään ja keskittyi vaan minuun ja leikki todella hyvin joten tyytyväinen olen.

Kaffe viisitin jälkeen, mentiin metsään tekemään esineruutua. Vietiin Demin kanssa yhdessä esine ihan takarajalle, ja Demi lähti kun ohjus suoraan esineelle, ja samalla vauhdilla takaisin mun luokse. Otettiin vielä kerran samalla tavalla, ja yhtä vauhdikkaasti tuli sama pannulappu toisenkin kerran. Luovutus nyt vähän tökki, mutta sitä en ole muistanut treenata, pitää pihalla treenata luovutukset kuntoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: toko, tottis, esineet

Tehopäivä...

Keskiviikko 3.12.2008 klo 22.27

picture_089.jpgTänään ollaan treenattu melkein yhtä paljon kun bortsu ihmiset:):)

Aamuulla mentiin pikkuporukalla Pikkalaan opettelemaan taas leikkimistä. Ilma oli ihan kamalaa, satoi ja tuuli, mutta eihän koirat siitä välittäneet. Taina oli taas reilu ja antoi meille tehokoulutusta. Vieraalla kentällä Demin keskittyminen välillä herpaantui, ja piti sen näyttää Tainalle, miten kuriton se osaa olla, ja päätti karata metsään pyydystämään rottia,(ei nyt sentään kesken treeniä, mutta sitten kun treeni loppui) tuli kyllä takaisin ihan itse onneksi:)  on se kyllä sellainen hassu kakara, kaikki on Demin mielestä leikkiä, ja sehän on hyvä, sen takia se jaksaa tottistellakin vaikka kuinka paljon, kun se on vaan kivaaaaa...

Aamutottiksen jälkeen oli tarkoitusta lähteä hakumetsään, mutta huonon ilman takia siitä ei tullut mitään, joten menin vielä Karjaalla ottamaan Mollille kunnon tottis treeni.

Illalla oli vuorossa maneesitreenit. Sinnehän oli pakko lähteä koska olen yksi ryhmän vetäjistä, ja Demi kun on aina mun kanssa joka paikassa, piti tietysti ottaa mukaan. Olin ajattellut ottaa sille vaan paikallaoloa, mutta kun se taas oli niin innokas, niin tulihan sielläkin sitten otettua vähän sitä sun tätä.

Ehkä me huomenna sitten levätään...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tottis

Treenejä

Lauantai 29.11.2008

bloggen.jpgTänään tein Demille jäljen. Laitoin makupaloja melkein joka askeleelle, aina välillä jätin pari askelta ilman nameja, ihan laiskuudesta, kun se on niin työläistä laittaa niitä makupaloja. Jälki oli noin 60 metriä pitkä, myötätuulessa ja ihan suora. Lopussa jätin kepin. Demi jäljesti rauhallisesti ja tarkasti. Makupaloja jätti kyllä aika paljon syömättä, ja aika jännää oli, että tyhjät askeleet Demi tutki erityisen tarkasti. Kepin yli se käveli, mutta eihän se voi muistaa, kun on vaan kerran ennen ollut keppi jäljen päässä.

Niin kauan kun jäljet vanhenivat tehtiin esineruutua. Vietiin Demin kanssa yhdessä esine ihan takarajalle. Hyvin  lähti suoraan ja tuli vauhdilla takaisin esineen kanssa. Tehtiin vielä kerran samalla tavalla, ja lopuksi heitin yksi esine ruutuun joka Demi sai hakea. Olen oikein tyytyväinen tämän päivän treenin kanssa. Demi keskittyi hyvin, ei pelleillyt yhtään, vaan tuli suoraan takaisin esineen kanssa, myös jälki meni mun mielestä oikein hyvin.

Molli pääsi vaan esineruutuun. Ja Molli vasta olikin taitava. Nosti kaikki 3 esineet todella nopeasti ja vauhdikkaasti.

Demille olen ottanut melkein joka päivä tottistakin, ja illalla ollaan vielä tehty temppuja keittiössä:) Nyt Demi osaa peruuttaa muutama askelta, odottaa ennen kun lähtee hakemaan kapulaa, ja osaa "melkein" liikkeestä maahanmenoa. Kaukkarit sujuvat oikein mallikkaasti (keittiössä) niin kun vasempaan käännökset ja sivuaskeleet vasemmalle, niin että se koko ajan pysyy mun vierellä. Täyskäännökset vasempaankin alkaa sujumaan hienosti niin että Demi siirtää peffansa näppärästi, ja koko ajan pysyy tiivisti mun vierellä. On kyllä oppivainen koira, ja tykkää tehdä. Hyppyäkin otettiin maneesitreeneissä keskiviikkona, ja sehän oli Demille helppo nakki. Ruutuakin ollaan otettu säännöllisesti, ja sinne Demi juoksee hakemaan lelunsa niin että korvat lentää...  

Maneesissa sai taas hepulin, ja lähti huitelemaan maneesin ympäri, mutta aika äkkiä tuli korvat luimussa takaisin mun luokse.  Ihan täydellinenhän ei voi olla, silloin mamma olisi liian tyytyväinen:):) Paikallaolossa pysyy todella hyvin, vaikka maneesissa on paljon häiriöitä, ja muutenkin keskittyi nyt sielläkin oikein hyvin, ja piti minuun hyvin kontaktia. Joten tyytyväinen saa olla pikkulikan kanssa. Saa nähdä koska juoksu alkaa. Sehän on kohta 11 kuukautta, voi kyllä tulla koska vaan. Toivottavasti Demille ei tule yhtä kamalat hormoonihäiriöt kun Mollille tuli..

Nyt kaikki tuntuu niin helpolta Demin kanssa, kohta tulee varmasti takapakkia... realistinen täytyy olla:):)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jälki, tottis

Molli ja Demi ovat taas treenanneet

Tiistai 4.11.2008 klo 22.24

Eilen mentiin Tuulan ja Tainan kanssa Lohjan kentälle. Tarkoitusta oli treenata tottista ja käydä rauniolla ottamaan umppareita. Sinne tuli sitten myös Mikko sakemanni pennunsa kanssa, ja Eija, Friidun kanssa. Aloitettiin tottistreeneillä, ja Taina oli taas reilu, ja jaksoi katsoa meidän kaikkien treenit. Demille otin perusasentoja ja välillä 2 askelta seuraamista, nyt homma oli paljon järkevämpi, kun tokotreeneissä edellispäivänä.

 Mollia yritin saada ryömimään:) kyllähän Molli yritti, muttei se nyt ihan ryömimiseksi voi sanoa.

Tottiksen jälkeen mentiin raunioradalle. Mikko joutui maalimieheksi meille kaikille, kun meillä on aina pula mies-maalimiehistä. Kaikki halusi tietysi käyttää tilaisuuden hyväksi, ja Mikko joutui istua roskiksessa aika monta kertaa. Demi sai nähdä kun Mikko meni roskikseen, ovi jätettiin sen verran auki että Demi sai nokkansa työnnetty rakoon. Demi piti kyllä aikamoinen show, kun oli utelias, ja halusi mennä syömään namit, mutta kun rohkeus meinasi taas kerran pettää. Taas se haukkui ja pyöri ennen kun voitti pelkonsa ja meni syömään namit. Kun Mikko tuli ulos roskiksesta, sai Demi hepulin, ja paineli ympäri rauniorataa namipurkki suussa, ja löi koko homma leikiksi, ja meni se loppujen lopuksi Mikon luoksekin. Hyvä treeni jälleen kerran Demille. Tällä tavalla Demin itseluottamus kasvaa.

Molli sai hakea Mikkoa:) pimeästä huoneesta, se oli Mollille helppo nakki.

Demi mutapellolla

Tänään olen jatkanut Demin sivulletulotreenit Tainan neuvojen mukaan, ja nyt alkaa Demi olemaan jo todella skarppina, kun odottaa" zip" sanan=vapautus käskyn, ja lelu lentää. Hauskaa.

Mollin kanssa treenasin tänään tokoa. Kaukkarit, metallia, hyppy-noutoa ja tunnarit. Kaukkarit sujuivat tänään oikein hyvin, tunnarissa toi oikean, eikä koskenut muut kapulat, ja jopa metalli tuli reippaasti kun pelleilin sen kanssa riittävän paljon. Mutta vauhtia ja intoa olisi kyllä saanut olla enemmän....

Lenkkeiltiin taas mutapellolla, ja tänään Demi ei karannut:) ja jopa luoksetulo toimi kun oli lelu taskussa ja leikittiin joka kertaa kun Demi tuli mun luokse.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tottis, haku

Demin treenit ja seikkailut

Lauantai 1.11.2008 klo 23.17

Minäkö kuriton???Demillä on murrosikä!! Voi että se on kuriton! Minä kun olen kuvitellut että Demi on mun pieni pehmeä likka, joka ei ole rohkea eikä itsenäinen, ja joka loppuelämää tulee kulkemaan vaan mamman jalanjäljissä... Voi, miten väärässä olin. Demi on rohkea, itenäinen ja rämäpää:) Demi ei anna itsensä kiinni, Demi karkailee riistajälkien perään metsälenkillä ja Demi kiusaa isot koirat niin paljon kun vaan ehtii ja jaksaa. Muutos on tapahtunut ihan parin viikon aikana, ja nyt on kova urakka  edessä, saada kakara tottelemaan.

Pari päivää sitten kun oltiin metsälenkillä, jätti Demi koko laumansa ja lähti yksin riistajäljen perään.. Ei auttanut pillittää eikä huutaa, sinne lähti niin että puut heiluvat. Ja oli poissa yli puoli tuntia!!Älkää uskoko, kaikki mitä mamma valehtee minusta! Kun vihdoinkin tuli, oli se aivan kierroksilla enkä saanut siihen mitään kontaktia. En oikein tiennyt mitä piti tehdä, olin vaan iloinen että se tuli, koska olin jo alkanut kuvitella että se on loukannut itsensä, makaa yksin jossain kallionkolossa, jalat poikki, ja joku villi elukka tulee ja syö sen:)

Jatkettiin matkaa, ja päästin sen uudestaan juoksemaan, jolloin se lähti uudestaan! Onneksi vaan vähän matkaa, mutta ei antanut itsensä kiinni. Mullehan alkoi sappi kiehumaan, ja päätin että nyt saakeli loppuu tuo pelleily. Loppulenkki menikin hyvin, ja pikkulikka käveli nöyränä mamman vierellä:) Tuli huomattua että onhan Demikin ihan tavallinen kihara. Enhän mä tietenkään tiedä minkälaisia muiden kiharat ovat, mutta kyllä Mollikin nuorena testasi minua aikalailla! Voihan se tietysti olla minussakin vikaa..;)

Minä en ainakaan jaksa kuunnella sitä, kun se koko ajan jauhaa sitä samaa... tänne, tänne.

 

 

 

 

 

 

Eilen mentiin koiratarhaan, (siellä on aitaa:) treenaamaan tottista. Ja mitä teki Demi kun päästin sen irti?  joo. karkasi saman tien, eikä meinannut antaa itsensä kiinni. Onneksi oltiin aidatulla alueella, ja olin jostain kuullut, että jos vaan kävelee (ei saa juosta) karkaavan koiran perässä, ihan hiljaa, niin se jossain vaiheessa pysähtyy ja tulee itse luokse. Päätin kokeilla, ja en tarvinnut kauan seurata sitä ennen kun se tuli mielistellen mun luokse.

Sen jälkeen oltiin kavereita ja tottistreeni meni hyvin. Kokeilin hyppyäkin, laitoin vaan 2 lautaa, esteen korkeus oli ehkä 20 cm, mutta Demi hyppäsi varmasti 70 cm ilmaan. Varsinainen kenguru! Noudossa toi kapulan hienosti ihan mun eteen, eikä purrut. Luoksetulossa odotti hyvin, ja tuli täyttä vauhtia ja suoraan mun eteen istumaan, oli ihan täydellinen luoksetulo. Seuraaminen meni hyvin, niinkuin liikkeestä seisominen. Maahanmenoa leikkien, elikkä käsken maahan, ja samalla heitän patukan. Upeat nopeat maahanmenot saadaan tällä tavalla aikaiseksi, myös silloin kun Demi on kaukana minusta. Sitten riehuttiin kahdella patukalla, ja olen tyytyväinen tähän treeniin.

Tänään mentiin hakumetsään. Demi sai hakea 4 ukkoa. Intoa oli vaikka muille jakaa. Se tärisi autossa kun sitä sieltä hain, ja hössötti ja hosui, mutta se ei ole niin vaarallista, ne asiat saadaan kyllä sitten myöhemmin kuntoon, pääasia on että Demi tykkää:) Kaksi kertaa Demiä palkattiin leluilla ja 2 kertaa ruualla. Kaikki 4 ukot oli haamuja. Toinen ukko Demi ei nähnyt koska se oli niin syvällä, mutta pääsi karkaamaan, ja nokka maassa lähti kun ohjus, elikkä haki jälkiä, mikä ei ole hyvä juttu. Sen takia näitä haamuja otetaankin, jotta koiran oppii juoksemaan suoraan, ja ottaa ilmasta vainun. Demi on todella maanvainuinen koira, se jäljestää ihan luonnostaan, jopa pihalla hakee jäljestämällä minua (silloin kun vielä oli kiinnostunut minusta:)) ja muut koirat. No ukon se löysi, vaikka oli todella syvällä, varmasti 70 m syvyydellä.

Syön tässä palloa vaan, ja suljen korvat ja silmät...Kolmas ukko meni juuri niin kun piti, mutta neljännellä ukolla Demi näki taas mörköjä. Maalimies oli maannut ja oli jo vähän hämärää, niin jollain tavalla oli vähän pelottavaa. Päätin antaa sen itse ratkaista tuo juttu, en mennyt tukemaan sitä. Vähän aikaa se pyöri ja haukkui maalimiehen ympäri, mutta voitti pelkonsa, ja meni loppujen lopuksi ukon luokse, ja tuli iloisena pois sen kanssa. Se on vähän kaheli kun se haluaa kantaa namipurkinsa, se on paras palkka kun saa kantaa purkinsa piilosta pois. Mutta ihan hyvä hakutreeni Demille.

Molli raukka ei päässyt tänään hakumetsään, koska aika ei nyt riitä kun pimeys tulee niin äkkiä. Molli pääsi hakemaan kaverin koiran remmiä, joka oli jäänyt metsään. Aluehan oli valtava, kun on opetettu hakemaan tallattua aluetta, joten Molli juoksi koko hakurataa läpi. Remmi olikin ihan lähellä tietä, minä löysin sen itse, mutta annoin Mollin luulla että se oli se joka sen löysi. Seisoin ihan remmin vierellä kun kutsuin Mollia, ja silloinhan Molli löysi remmin joka se kantoi sitten ylpeänä tielle. Molli mussukka.

 

Ihmeellinen pallo, ihan saman näköinen myös toisella puolella!

Sitten mentiin Tuulan ja koirien kanssa keräämään merkit pois metsästä, ja nyt pidin huolta siitä että Demi koko ajan pysyi mun läheisyydessä, ja palkkasin sen joka kertaa kun se tuli mun luokse. Mollihan kulki mun kanssa koko ajan, siitä on tullut niin mamman likka ett oksat pois, ja Demihän pysyy yleensä siinä missä Molli on:) hyvä niin! Demi totteli hyvin  "stanna" käskyn, ja tuli samantien mun luokse. Joten jotain on jo mennyt perille, vaikka on meillä vielä pitkä matka edessämme ennen kun yhteistyö sujuu.

Tiedän kyllä minkä takia mulla on Demin kanssa nyt nämä ongelmat. Sehän on sen takia että se joutui olemaan remmissä melkein 5 kuukautta, juuri se tärkein aika kun tällaisia asioita opetellaan. Mutta eiköhän se siitä.

Päivällä löysin Emman turkista niin ällöjä hirvikärpäsiä, ettei ole todellistakaan:( kaksi kappaletta jotka olivat ihan kiinni toisistaan, ja olivat isoja ja kivikovia, ja täynnä vertaa:(:( Kaikki koirat joutuivat tämän jälkeen pihalle, ja harjasin labbikset kunnolla ja trimmasin kiharat, onneksi en löytänyt lisää hämähäkkejä niiden turkeista... Emmalla on niin paksu pohjavilla, siellä ne ovat asuneet vaikka kuinka kauan, sen verran isoja olivat kyllä, usch!!  Mutta nyt ovat kaikki koirat taas siistejä:)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muuta, tottis, haku

Jälkeä, tottista ja uusia kuvia

Sunnuntai 26.10.2008 klo 0.36

Kenin sivulla aivan ihania kuvia tilheistä! Kuvat löydät  täältä 

Keskiviikkona treenasin koirien kanssa tokoa/tottista Inkoon museokentällä ennen kun toko ryhmä alkoi, ja Demi pääsi myös ottamaan paikalloloa ja vähän häiriötreenejä ryhmän kanssa. Demiä kiinnostaa nyt ympäristö kovasti, mutta silloin kun keskittyy tekee  ihan mukavasti. Mollikin pääsi ottamaan ruutua, luoksetuloa ja vähän seuraamista.

Torstaina tein Demille jälkeä. Olin päättänyt tehdä ihan huolellinen nami-jälki, joten tallasin aika pitkän jäljen ja laitoin joka askeleelle makupalan.  Sitä jälkeä emme kuitenkaan koskaan päässeet ajamaan, koska pikku-belggari Friidu päätti karkaamaan metsään syömään nameja, ja niitähän riittikin. Myös lopussa oleva rasia Friidu löysi. On kyllä aikamoinen epeli:) Kyllä huomaa että emäntä on tehnyt ahkerasti Friidulle jälkeä, kun on noin innostunut. Friidulle otettiin taas tuuliharjoitteluja, ja se on kyllä aivan ihana, miten se rakastaa maalimiehet (Tuulaa ja minua) :):) Ihana pentu.

Takaisin Demin jälkihommeliin... ei auttanut muuta kun talloo uuden jäljen, tällä kerralla en jaksanut niin pitkän tehdä, mutta Demi jäljesti hyvin! Hyvin kelpasi maksanmakkaranpalaset, juustot jäi suurimman osan metsään:) Mutta olen tyytyväinen, paras jälki tähän asti, joten jatkossakin namit taas jäljille.

Otettiin koirille vähän tottistakin niin kauan kun jäljet vanhenivat.

Demi pääsee vihdoinkin mukaan lenkille. Ei onnu enää, eikä edes tassuttelee varovaisesti lenkin jälkeen. Aloitettiin varovaisesti, ensin tehtiin ihan vaan 10 min lenkkejä, jolloin Demi sai juosta vapaana, mutta nyt kestää jo pidempiä lenkkejä, tänään oltiin 1,5 tuntia pellolla, jolloin se riehui koko ajan. Ja hyvin meni. Ja vauhtia ja intoa kyllä riittää, kun vihdoinkin pääsee juoksemaan. Minä niin nautin kun seurailen sen vauhdikasta menoa, on niin ketterä ja nopea ja nauttii liikkumisesta.  On se kivaa.

Tänään otin taas kameran mukaan lenkille, ja otin paaaaaljon kuvia.. Minähän näen mun omat koirat niin eri tavalla kun muut, ja vaikka kuva voi olla vähän heikkolaatuinen, niin voin tykätä siitä vaan sen takia että koirilla on hauska ilme:) Mutta eihän kukaan jaksa katsoa 100 samanlaista kuvaa, joten tänään yritin olla järkevä kun tein taas uuden albumin. Hauskoja juoksukuvia sain Demistä, ja ihania poseeraamiskuvia Idasta ja Demistä kun seisovat kiven päällä. Niitä otinkin sitten hirveä määrä, olipas se vaikeita valita parhaat. Uudet kuvat löytyy täältä

Demi vauhdissa.

Lenkin jälkeen joutuivat kaikki koirat suihkuun, olivat kyllä niin mutaisia!

Pakollinen poseeramiskuva ei meinannut tänään ollenkaan onnistua:) 

2 kommenttia . Avainsanat: jälki, tottis, kuvat

Leikkikoulussa

Torstai 16.10.2008

Eilen meidän piti treenata tottista Tainan kanssa, mutta kun Taina oli vähän aikaa katsonut meidän touhut, muuttui treeni ihan leikkikouluksi:) Miten se voi olla niin vaikeita leikkiä oikealla tavalla koiran kanssa?  Ja minkä takia alkaa niin helposti houkuttelemaan koiraa tekemään, vaikka itse tietää että sehän on koira kun pitää olla se aktiivinen eikä minä??

Kyllähän minä olen itse huomannut että olen tehnyt jotain väärin, koska Demi on todella leikkisä ja lelujen perässä, mutta kuitenkin se on välillä ollut muissa maailmoissa, eikä sillä on ollut se oikea palo siihen meidän yhteiseen tekemiseen. No, eilen tajusin kyllä mitä olen tehnyt väärin, ja eilen sain oikein"ahaa" elämyksen, kun Taina opasti kädellä pitäen miten pitää tehdä. Olipas se kivaa. Nyt on kotiläksynä lisää leikkimistä, ja houkuttelut sekä turhat höpötyksetkin pitää lopettaa. Ihanaa saada apua noin kokeneelta ihmiseltä, Tainan tottis nuoren koiransa kanssa on kyllä ilo katsella, häntä heiluu ja koira on iloinen ja tekee niin intensiivistä työtä että ohhojjaajaa. Jos saisi omaa koiraa tekemään edes vähän sinnepäin, olisin tyytyväinen:):)

Ja nyt alkaa taas perusasennon hiominen, sekä korkeintaan 3 askelta seuraamista, niin kauan että koira pitää kontaktia koko ajan, eikä haukottelee välillä ja seuraa mitä ympäristössä tapahtuu:):)

Tässä hyvä linkki samasta aiheesta, kirjoittaja Maria Hagström.

2 kommenttia . Avainsanat: tottis

Metsässä treenaamassa

Maanantai 13.10.2008

Demi seuraaOnnistuin sähläämään niin paljon, että tämän päivän teksti häipyi, enkä enää muista oikein mitä olin kirjoittanut:( Uusi blogi, en vielä oikein hallitse nää päivitykset. Mutta tässä koko teksti uudestaan: Tehtiin jälkeä ja niin kauan kun jäljet vanhenivat otetttiin vähän tottista keskellä metsää. Mollille tein vaan janatreenejä, ja Demille tallasin ehkä 50 m pitkä jäljen, johon laitoin hyvin hajustettuja keppejä. En ole opettanut kepit Demille, halusin vaan nähdä reagoiko se niihin ihan itse, ja niin se otti heti ensimmäisen kepin suuhunsa.. reipas likka kun jäljestää vaan mun tallaama jälki ilman makupaloja. Häiriöitä riitti, koska ihan jäljen vierelle ilmestyi kaksi sienestäjää, ja vielä polulle ihminen koiransa kanssa, juuri silloin kun Demin piti jäljestää. Mutta alku ja loppu meni hyvin. Lisää kuvia tämän päivän treenistä löytyy täältä.
Molli seuraa

Molli seuraa

Molli seuraa

 

till_bloggen2.jpg

 

1 kommentti . Avainsanat: tottis, jälki, kuvat